Blog: OMderwijs: hoog tijd dat het huidige onderwijs OM gaat

Het onderwijs moet OM | Stralende kleuren

Blog Maike van der Zwart MatriXpartner om leerlingen te helpen met leerproblemen en een vol hoofd

Door Maike van der Zwart, MatriXpartner voor het onderwijs en organisaties

Ieder kind wordt geboren met een prachtige eigenheid, uniek puur en authentiek. Als het zich veilig voelt in zijn omgeving zal het zijn ware aard kunnen laten zien, in al zijn kleurenpracht.

In onze huidige maatschappij, en in het huidige schoolsysteem, ontdekken kinderen al vroeg dat het niet altijd gewaardeerd wordt als ze helemaal zichzelf zijn. Kinderen voelen dat feilloos aan. Als ze zich ergens niet helemaal gezien, gehoord of erkend voelen passen zich aan aan hun omgeving.

…dat het niet altijd gewaardeerd wordt als ze helemaal zichzelf zijn…

Dat doen ze allen op hun eigen manier. De één zal zich terugtrekken; de kleur van zijn omgeving aannemen zodat hij niet meer opvalt. De ‘makkelijke’ kinderen. Maar wat gaat er om in hun koppie? Want het wegstoppen van je ware zelf en je afgewezen voelen om je eigenheid is veel ingrijpender dan we ons realiseren.

Anderen zorgen juist dat hun kleur extra opvalt; ze vertonen opvallend gedrag (hé ik ben er ook nog) en krijgen de stempel ‘lastig’. Maar ook dat gedrag wordt opnieuw afgekeurd en zo ontstaan al heel vroeg stoornissen, angsten en stress bij steeds jongere kinderen.

En we plakken ze een stempeltje op hier en daar zodat we er een methode en een stappenplan op los kunnen laten. Maar de onderliggende boodschap; ” Je bent niet goed zoals je bent” is buitengewoon schadelijk.

Hoewel er niets mis mee is dat een kind leert zich aan te passen aan zijn omgeving, het moet wel trouw kunnen blijven aan zijn eigen ‘echte’ kleuren. Zijn kernwaarden, overtuigingen, talenten. Maar leert hij dat tegenwoordig nog op school?

Het midden bruine kleurtje van de eenheidsworst

Waar is in scholen de aandacht voor persoonsontwikkeling? Je kunt geen eigen kleuren hebben in een systeem waarin iedereen altijd moet voldoen aan het  gemiddelde. Er is veel te weinig ruimte voor kinderen om hun eigen kleuren te laten zien en ontwikkelen. We worden allen het midden bruine kleurtje van de eenheidsworst.

Daarom pleiten we voor meer zelfregie in het onderwijs. Leer kinderen de regie te nemen over hun eigen hoofd. En hoe ze omgaan met de eisen die de school, leerkracht, klas, ouders en maatschappij aan ze stelt. Zodat ze uit eigen overtuigingen met eigen regie hun eigen weg leren kiezen, autonoom en in verbinding met hun omgeving. Zodat ze  hun eigen kleuren kunnen koesteren en laten stralen.

Maike van der Zwart MatriXpartner

“Zelfregie is de sleutel. Mijn missie als één van de trainers is om mensen zo goed mogelijk te begeleiden naar een gelukkig leven. Daarbij is de MatriXmethode een heel krachtig, snel en effectief middel om kinderen en volwassenen zelf de regie te laten krijgen over hun hoofd. Vanuit eigen kracht, opgeruimd en vitaal!”


Telefoonnummer: 06-20113431
Website: www.bewegenaanzee.nl
E-mailadres: info@bewegenaanzee.nl

Plaats een reactie