Blog: Werkstress voorkomen: ontdek het alfabet als preventieve oplossing

Stress oplossen kan iedereen zelf op de eigen manier

Stress oplossen op de eigen manier. Want eigenlijk is het toch gewoon boosheid?

Stress oplossen begint altijd met de vraag: “Waar begint jouw boosheid?” Deze vraag stel ik aan mensen die agressief zijn en mijn hulp inroepen. Meestal heeft vooral hun omgeving last van het agressieve gedrag, zij zelf niet. Waarom niet? Omdat het om een patroon gaat dat vaak al is ontstaan in de kindertijd en waarvan ze zich niet bewust zijn.

Voorbeeld

Een ‘agressieve man’ vertelde mij het volgende:

“Mijn vader was ook agressief. Hij dronk en had losse handjes. Vooral mijn moeder moest het ontgelden, meestal ’s avonds als wij in bed lagen. Natuurlijk hoorden we dat. Ze dachten vast dat we gewoon lekker sliepen. Met mijn handen hield ik mijn oren dicht zodat ik de afschuwelijke geluiden niet hoefde te horen.

Ik ben vaak naar beneden geslopen om mijn vader te stoppen. Mijn moeder huilde alleen maar, meestal hoorde ze mij niet eens. Ik zie haar gezicht nog steeds voor me, die rode ogen… Alsof ze gingen ontploffen.

Hij had het niet makkelijk, geloof ik. Waar hij werkte werden regelmatig mensen ontslagen. Aan tafel zei hij vaak dat we blij moesten zijn dat we te eten hadden, omdat dat niet bij iedereen zo was.

Ik heb hem weleens gevraagd waarom hij zoveel biertjes dronk. Ik had best een hekel aan de rommel van al die blikjes. Ik struikelde erover als mijn vriendjes kwamen spelen. Op den duur nodigde ik ze niet meer uit. Ik zei maar dat mijn moeder ziek was en ging buiten of bij hen spelen.

Patroon ontdekken, stress oplossen

En nu herhaalt die tijd zich, lijkt het wel. Drinken doe ik niet. Dat heb ik me maar niet aangewend. Ik heb kinderen en die hebben een goede vader nodig. Maar nu ik met een reorganisatie te maken krijg, wordt het me toch te heet onder de voeten en is mijn stress oplossen noodzakelijk. Ik ben bang om alles kwijt te raken. En ik wil mijn kinderen echt alles geven waar het mij vroeger aan ontbrak. Niet eens zozeer materiële zaken, maar juist erkenning, waardering en respect. En natuurlijk liefde! Daarom ben ik ook samen met de meest geweldige vrouw op deze wereld, daar ben ik echt zo gelukkig mee.

Mijnenveld

Die losse handjes, daar heb ik een oplossing voor gevonden. Ik doe aan kickboksen. Ik mep net zo hard en lang tegen een boksbal totdat het wat rustiger is in mijn hoofd. Mijn vrouw vindt dat oké, ze ziet dat ik ervan op knap. Zelf merk ik dat het alleen maar buitenkant is. De boosheid raast gewoon door in mijn hoofd. Het lijkt wel een mijnenveld waar ik soms niet en soms wel op een actieve mijn trap. En als ik erop trap, dan ontplof ik!”

Regie over je hoofd

Ik stelde hem de volgende vraag: “Hoe zou het voor je zijn wanneer jij de regie over je hoofd krijgt en iets met dat mijnenveld kan gaan doen? Je stress oplossen, dat wil je toch graag?”

Met zijn mouw veegde hij voorzichtig een traan weg.

“Daar ben ik al jaren naar op zoek.” En we gingen aan de slag.

Marvin Sutherland gaat de MatriXmethode inzetten bij managers en directeuren die druk ervaren in hun werk. En waar ze ervaren dat medewerkers in hun nek hijgen. Denkbeeldig gezien. Stress oplossen van al deze managers is wat hij graag wilt doen. Hij volgde de vijfdaagse en heeft nu een krachtige tool waar hij ze mee gaat helpen om o.a. hun hoofd op te ruimen.

Klaar met thuiszittende medewerkers door stress?

Na het volgen van de online training kun je je werknemer morgen nog met meer zelfvertrouwen en plezier op de werkvloer zien.

Plaats een reactie